keskiviikko 17. huhtikuuta 2024

Lahden radio- ja tv-museo sekä Visuaalisten taiteiden museo Malva 7.3.2024

Taksen retki Lahden radio- ja tv-museo Mastolaan sekä Visuaalisten taiteiden museo Malvaan alkoi tutusti Tapiolan Garden hotellin edestä.  Saavuimme bussilla sumuiselle Lahden kaupungin Radiomäelle, jossa opas kertoi meille Suomen ensimmäisen suuraseman historiasta. 

Kaupungin tunnusmerkiksi muodostuneista, 150 metriä korkeista, mastoista näkyi sumun takia vain toinen. Opas kuitenkin vakuutteli meille, hieman hymyillen, että "uskokaan vain, mäellä on pienen matkan päässä myös toinen masto". Alun perin meidän oli tarkoitus käydä katsomassa myös vanhan rakennuksen vieressä olevaa mastoa. Pihatie oli kuitenkin niin jäinen, ettemme lähteneet "varmistamaan" toisen maston olemassa oloa. 

Oppaamme kertoman mukaan, teräsristikkomastot pystytettiin syksyllä 1927. Niihin tarvittavat, 120 tonnia painavat, teräksiset ristikot tilattiin saksalaiselta yhtiöltä. Ristikot saapuivat Suomeen laivalla, ja kuljetettiin lopuksi junalla Lahteen. Viimeinen matka nykyiselle Radiomäelle tapahtui hevosten vetämänä, koska silloiset kuorma-autot eivät pystyneet viemään ristikoita jyrkkää mäkeä ylös. Mastojen pystytys kesti vain kolme kuukautta. Myös valmistumispäivän (26.11.1927) aamuna sumu peitti mäen. Vasta sumun hälvettyä lahtelaiset näkivät mastot kokonaan valmiina.

Mastoja kunnossapidetään vuosittain. Mastojen maalaaminen korkealla yläilmoissa pensseleillä on hidasta ja vaativaa työtä. Opas kertoi, että yhtenä vuotena, teräsrakenteet päätettiinkin ruiskumaalata. Tuloksena oli, että kymmenissä lähistölle parkkeeratuissa autoissa havaittiin maalipisaroita, jotka jouduttiin puhdistamaan pikaisesti autojen pinnoilta ennen kuin maali ehtisi kuivua. Sen kerran jälkeen ruiskulla maalaaminen unohdettiin. 

Radioasema vihittiin käyttöön vuonna 1928. Lahden AM-asema hiljeni toukokuussa 1993, jolloin yleisradion pitkäaaltolähetykset lopetettiin. Vuonna 1993 Radio ja tv-museo aloitti toimintansa. Yleisölle museo avautui vuonna 1998. 

Museorakennuksen sisällä oppaamme esitteli panoraamanäkymää sellaisena kuin se aukeaisi meille mastosta nähtynä.
Lähetyksiin liittyvä tekniikka olisi oppaamme mukaan vieläkin lähetysten tekoon toimivaa.

Museo yllätti meidät monipuolisilla äänin ja kuvin toteutetuilla esittelynurkkauksillaan. Saimme oppaamme johdolla tutustua suomalaisen radio- ja tv-alan historiaan, niin kuuntelija, katsojan kuin myös ohjelmatekijöiden näkökulmasta. Oli kiinnostavaa kurkistaa eri aikakausien televisio-ohjelmiin. Ja löytää sieltä myös menneitä omia suosikkeja. 

Ensimmäiset vuodet television ääressä ovat monille jääneet voimakkaasi mieleen. Keskustelua herätti niin tv- kuin radiovastaanottimien kuin myös puhelimien kehittyminen vuosien varrella. 
Aikakauden mukaan sisustetuissa huoneissa näyttelyesineitä katsellessamme muistelimme omia kokemuksiamme radio- ja tv-ohjelmista. Monet muistivat myös ensimmäiset puhelinkoneensa.
Museovierailla on mahdollisuus kokeilla Chromakey-studiossa oman uutislähetyksen tekemistä. Taksen matkavastaava Antero otti meistä valokuvan studion tiloissa. 


Studiokuvat. Antero Hänninen

Mastola-museovierailun jälkeen lounastimme Malskin Bistrossa. Seuraava vierailukohteemme oli Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, joka sijaitsee Mallasjuoman vanhassa kiinteistössä Malskissa. 

Kiersimme museo-oppaan johdolla museon kolmiosaista näyttelyä. Museon Juuret-Aarteita kokoelmista-näyttely esittelee Lahdessa säilyneitä julisteita, taideteoksia ja huonekaluja.  Ensimmäiseksi tulimme tilaan, jossa esiteltiin suomalaista muotoilua pääasiassa huonekaluteollisuuden kautta. 
Kiinnostavia olivat myös useat astiastot ja sisustuskokonaisuudet. Löysimme näyttelystä monia meille tuttuja esineitä, jotka kertoivat muun muassa muovin tulosta koteihin. 

Seuraavaksi siirrymme julistetaiteen pariin. Museossa oli esillä "Suomen historiaa julistetaiteiden kautta tarkasteleva" kokonaisuus, jossa näkyi voimakkaasti myös lahtelaisuus. Tutustuimme muun muassa Mallasjuoman, Askon ja Lahdessa järjestettyjen hiihtokilpailujen julisteisiin. Myös monen muun suomalaisen tuotteen ja yrityksen kuten esimerkiksi Nokian historian oli kiinnostavasti näkyvissä esillä olevissa julisteissa.


 
Lopuksi tutustuimme Viipurin taidemuseon kokoelmista Lahteen periytyneisiin upeisiin taideaarteisiin. Kokoelmassa on lukuisia taideteoksia 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolelta, suomalaisen ja ulkomaalaisen maalaus- ja veistostaiteen "helmiä". 


Monille meistä jäi mieleen Akseli Gallen-Kallelan maalaus Keitele, vuodelta 1905.


Lisää kuvia Lahden Radio- ja tv-museo Mastolan ja Visuaalisen taiteen museon Malvan vierailuista löytyy Taksen kuvasivuilta. Lahti 2024 - Google Kuvat.

Mielenkiintoinen museovierailupäivä Lahdessa päättyi takaisin Hotelli Gardenin eteen. Kiitos järjestäjille.
                                                                                                                M. Englund