torstai 17. tammikuuta 2019

Vaalien lähestyessä: Unto Hämäläinen 17.1.

Salin täyteen väkeä keräsi torstaivieraamme, vaalitulosta pohdiskellut politiikan konkaritoimittaja Unto Hämäläinen. Hän kertoi seuranneensa toimittajana yhdeksät eduskuntavaalit, ensimmäiset vuonna 1983. Tuosta lähtien päähallituspuolue on aina hävinnyt vaalit, paitsi vuonna 2003 jolloin Paavo Lipposen johtama Sdp voitti kaksi paikkaa. Lipponen tosin menetti pääministeripaikkansa, koska keskusta voitti vielä enemmän. Pääoppositio taas on voittanut kaikki vaalit lukuun ottamatta vuotta 2011, jolloin perussuomalaiset saivat jytkynsä.

Hämäläinen oli laskenut tilaisuuttamme varten keskiarvoja kolmen suurimman puolueen menestyksestä gallupeissa, ja ne ovat olleet hyvin samansuuntaisia viime maaliskuusta alkaen: Sdp on jähmettynyt ykköspaikalle, kokoomus kakkospaikalle ja keskusta kolmanneksi mutta selvästi toisia alhaisemmalla tasolla.

Keskustan vaalivalmiuteen vaikuttaa Hämäläisen mukaan tapahtumassa oleva suuri sukupolvenvaihdos. Toistakymmentä näkyvää edustajaa on jäämässä pois. Moni keskustan äänestäjä miettii nyt, äänestääkö lainkaan. Yksi mielenkiintoinen kysymys on, mitä tekee Paavo Väyrynen. Keskustan Hämäläinen uskalsi arvioida olevan tuomittu jonkinnäköiseen tappioon.

Neljä vuotta oppositiossa ollut Sdp hamuaa hallitukseen ja pääministeripuolueeksi. Sen vaalivalmius on Hämäläisen mielestä kohtuullisen hyvä, muun muassa siksi, että ammattiyhdistysliike on voimallisesti mukana. Sdp:n kasvupotentiaali voi Hämäläisen mukaan tulla sen perinteisestä äänestäjäkunnasta, joka viime vaaleissa on äänestänyt perussuomalaisia.

Toinen suuri hallituspuolue on yleensä ollut häviäjä vaaleissa. Nyt Hämäläisen mielestä näyttää siltä, että kokoomus pärjää suhteellisen hyvin. Puolueella on kuitenkin muutama uhka, joista hän mainitsi kaksi. Jos Hjallis Harkimon ryhmittymälle tulee kannattajia, ne löytynevät kokoomuksen joukoista.

Merkittävämpi uhka on sote, jonka kohtalosta päätettäneen kuukautta ennen vaaleja. Kokoomuksessa on sen tiimoilta kahta ilmaa, eikä Hämäläinen usko sentyyppisen hajanaisuuden tuovan nostetta vaalien alla.

Kokoomus näyttää Hämäläisen mukaan lisäksi ripustavan kampanjansa Petteri Orpon ympärille. ”On suuri vaara, että yhteen henkilöön ripustautuminen voi kääntyä vastaan.”

Perussuomalaiset on vaalien jokeri. ”Se puolue, joka sai viime vaaleissa puoli miljoonaa ääntä, ei ole enää mukana. Näiden puolen miljoonan pitää äänestää Halla-ahon perussuomalaisia, Terhon sinisiä tai jotain muuta tai jättää äänestämättä. Kyseessä on iso potti, ja se viime kädessä ratkaisee nämä vaalit.”Unto Hämäläisen kuulijoita

Eniten perussuomalaisia pelkää Hämäläisen arvion mukaan Sdp. Toinen uhka demareille on Pekka Haavisto. ”On huolestuttu ihan toisella tavalla vihreistä kuin Touko Aallon aikana.”

Sinisille Hämäläinen povaa hyvin harmaata tulevaisuutta.

Hämäläinen arvioi vaalituloksen olevan niin kimurainen, että hallitus voidaan muodostaa vain neljän puolueen pohjalta, kahden ison ja kahden pienen. ”Veikkaan vain yhdestä isosta ja yhdestä pienestä eli ne ovat Sdp ja Rkp. Muut ovat vielä arvoitus.” ET