tiistai 29. tammikuuta 2019

Oopperatalo ja ravintola Löyly, 29.1.


Tiesittekö, että Suomen kansallisoopperan orkesterimonttu toimii kuin hissi ja orkesteri soittaa ylemmällä tasolla esimerkiksi Mozartia ja alempana Wagneria, tai että parven valkoisessa kaaressa palaa punainen valo ohjaamassa tanssijoita pysymään ruodussa.

Suuren määrän tietoa saimme vierailullamme oopperan kulissien taakse. Kahdessa ryhmässä tutustuimme oivien oppaiden johdolla oopperan ja baletin arkeen.

Neljännesvuosisadan toimineessa oopperatalossa on tilaa neljän hehtaarin verran. Vakinaista henkilökuntaa on noin 550. Talo on Suomen suurin kulttuurialan työllistäjä ja siellä työskentelee huippuammattilaisia yli sadalla eri tehtävänimikkeellä. On maskeeraajia, kampaajia, ompelijoita, suutareita, puuseppiä, metallimiehiä, näyttämötyöntekijöitä, muusikoita, laulajia ja lisäksi  melkoinen määrä vierailijoita joka näytöksessä.

Istuimme hetken 1. parvella kuuntelemassa opasta ja saimme seurata näyttämön valmisteluja illan esitykseen. Sen jälkeen pääsimme silmäilemään ompelimon työtä ja kurkkaamaan mm. hattulaan, lavastamoon ja puutyöpajaan.

Talon käytävien  varret ovat täynnä rekvisiittaa, esimerkiksi siellä roikkuu hengareissa valtava määrä erilaisia esiintymisasuja, joista osa on ihmetyttäviä, kuten nahkaiselta näyttävä takki, joka kuitenkin on sappisaippualla käsitelty ja värjätty kevyt  fleecetakki.  

Oopperatalolta kuljettajamme sompaili bussimme lumen ahtauttamilla kaduilla Hernesaareen ravintola Löylyyn. Sää ei ehkä ollut antoisin, koska ravintolasta avautuva hieno näköala oli lumisateen verhoama.

Löylyn nuori henkilökunta yllätti meidät päästämällä tutustumaan talon kolmeen saunaan. Esittelijänä oli entinen palomies, joka nykyisin sytyttelee tulta eli lämmittää kyseiset saunat.

Koko talosta on tullut tavattoman suosittu, kuukaudessa saunojia on noin 10 000 ja ravintola menestyy niin hyvin, että laajennusta jo suunnitellaan.  ET