Kyseessä on Amos Rexin ensimmäinen pääosin museon omista kokoelmista koottu näyttely. Esillä on 142 Carlstedtin maalausta sekä kymmeniä luonnoksia ja muuta materiaalia.
Birger Carlstedt (1907-1975) oli suomalaisen abstraktin taiteen tienraivaajia. Hänen runsas tuotantonsa huipentui 1950-luvulla värikkäisiin maalauksiin. Näyttelytilaan on myös rekonstruoitu kieltolain aikainen, kuulu Le Chat Doré -kahvila. Suomen ensimmäisen funkkisinteriöörin tuolloin vasta 22-vuotias taiteilija toteutti äitinsä pyynnöstä Unioninkadulle 1929 avattuun kahvilaan.
Le Chat Doré eli Kultainen kissa oli aikoinaan sensaatiomaisen moderni. Sisustus edusti funktionalismia ja sen lattiamaalausta pidetään yhtenä Suomen ensimmäisistä konstruktivistista taideteoksista. Oppaamme mukaan jopa Alvar Aalto ihastui kahvilaan.
Kahvila toimii museossa vain Carlstedtin näyttelyn ajan tarjoten halukkaille mm. plöröä.
Carlstedtin suunnittelema ateljeetalo on Matinkylän Nokkalassa. Näyttelyn Picnic-maalaus on sieltä meren ääreltä.
Amos Rexistä kävelimme hotelli Vaakunaan, jonka on hiljan remontoitu tarkoin vanhaa noudattaen. Tutustuimme suureen ala-aulaan ja kahteen parvekkeelliseen hotellihuoneeseen.
Helsingin keskustan funkkishelmen suunnitteli arkkitehti Erkki Huttunen. Hotelli ja samassa rakennuksessa oleva Sokos avattiin olympiavuonna 1952. Rakentaminen aloitettiin kuitenkin jo 1939, mutta sodan vuoksi talo oli välillä hupun peitossa.
Hotellin kuuluista vieraista oppaamme mainitsi Armi Kuuselan. Toki muitakin nimiä olisi voinut mainita, majailivathan siellä aikanaan muiden muassa Gregory Peck, Sonny Liston, Juri Gagarin ja Paul Anka.
Lounaan nautimme rakennuksen ylimmässä kerroksessa, näköalaravintola Loisteessa. ET