perjantai 13. maaliskuuta 2020

Toimittaja, tietokirjailija Helena Petäistö


Koronan vuoksi Helena Petäistö aloitti luentonsa tiibetiläisellä tervehdyksellä: kämmenet vastakkain rintakehälle ja kumarrus. Täysi salillinen kuulijoita tervehti samalla tavalla. Alkamassa oli viimeinen torstaikahvi tänä keväänä juuri ennen kuin kaikki piti siirtää syksyyn.

Helena Petäistön aiheena oli Kuohuva Eurooppa. Kuningatar Elizabeth II kutsui aikoinaan prinsessa Dianan kuolinvuotta Annus horribiliksi. Tänä vuonna Eurooppa voisi sanoa samoin, on karmea vuosi. Eurooppa on mennyt kriisistä toiseen. Meillä on nyt monta haastetta yhtä aikaa. On Brexit, korona, ilmasto, eurooppalaisten arvojen murentuminen, pakolaiskriisi ja Turkki, Syyria ja Afrikka sekä oma johtajuusvaje.

Helena Petäistön mukaan EU olisi ollut vaarassa, jos euro olisi kaatunut. Pirstaloituminen on kuitenkin tapahtumassa, vaikka Brexit yhdisti muita EU-maita. Populistipuolueet yrittivät murtaa EU:ta aiemmin sen ulkopuolelta, nyt sen sisäpuolelta. Helena Petäistö kehotti äänestämään EU -vaaleissa ehdokasta, joka pystyy pärjäämään EU-parlamentissa. EU:ssa kaikki joutuvat tekemään kompromisseja. Kompromissin pohjana täytyy aina olla Ranskan ja Saksan saavuttama sopu suurista linjoista.

Helena Petäistön mukaan Afrikka on Euroopan suuri uhka. Afrikan ongelmia on yritetty ratkaista jo 1980-luvulta lähtien. Saksa ei ole pitänyt Afrikkaa tärkeänä, siksi ratkaisuehdotukset eivät ole lähteneet lentoon. Nyt pakolaiskriisin myötä Saksa on viimein herännyt asialla. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on nostanut Afrikan vahvasti esille. Suomen komissaarilla on siis hyvin tärkeä salkku hoidettavanaan.

Eurooppalaiset arvot ovat vaarassa. Demokratia on uhattuna ja rasismi nousussa monessa maassa. Kyber-uhista Helena Petäistö kertoi esimerkin. Facebookin perustajalta Mark Zuckerbergiltä kysyttiin EU-parlamentissa, minkälaisena hän luulee jäävänsä historiaan: länsimaisen demokratian tuhoajana vai it-guruna. Vastausta ei tullut.

Eurooppa kärsii Helena Petäistön mukaan johtajuusvajeesta. Aina silloin, kun Ranskan ja Saksan akseli ei toimi, mikään ei toimi. Saksan Angela Merkel on pitkään ylläpitänyt jatkuvuutta Euroopassa, mutta mikään suuri eurooppalainen johtaja hän ei ole koskaan ollut. Hänen johtoajatuksensa on ollut aina Germany first. Eurooppa on pahasti jakautunut taloudellisesti etelään ja pohjoiseen ja arvo- ja pakolaiskysymyksissä itään ja länteen.

Helena Petäistö sanoi, Euroopan tämän hetken ainoa vahva johtaja ja visionääri on Emmanuel Macron, joka haluaa uudistaa sekä Ranskaa että Euroopan unionia. EU:ssa siihen tarvitaan aina kahden veturivaltion, Ranskan ja Saksan, yhteinen tahto. Angela Merkelin seuraaja ei ole tiedossa.

Helena Petäistö esittelee Emmanuel Macronin paitsi vahvana johtajana myös tarmokkaana, uutterana, lykkäänä ja karismaattisena presidenttinä, joka on onnistunut tekemään uudistuksia Euroopan vaikeimmin hallittavassa maassa.

Jos haluaa pysyä kartalla Euroopan asioista, Helena Petäistö suosittelee seuraamaan brittiläistä The Economist -viikkolehteä. Macron on ollut lehden suosikkikansikuvapoika alusta lähtien mm. otsikoilla Europe's saviour? ja Europe's new order. Helena Petäistö muistuttaa, että nimenomaan Strasbourg on EU:n perussopimukseen kirjattu EU-parlamentin sijaintipaikka, ei Bryssel. EK

Lue lisää Helena Petäistön ajatuksista ja tiedoista joka toinen lauantai MTV:n nettisivuilta mtv3.fi sekä Apu-lehden joka kuukauden ensimmäisestä numerosta.