keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Bosgårdin kartano ja luomutila

 Aurinko ilahdutti retkeläisiä bussin matkatessa kohti Porvoota ja Bosqårdin kartanoa. 12 kilometrin päässä Porvoosta sijaitseva kartano tiluksineen on paikalla, jonka tuntumassa oli 1200-luvulla Husholmenin linnoitus ja kauppapaikka. Husholmenin uskotaan olleen tuolloin merirosvojen tukikohta.

1600-luvulla tilan alueella oli viidestä rälssitilasta koostunut Bosgårdin kylä. Tiloista kehittyi nykyinen kartano, ja sen päärakennus valmistui 1800-luvun alussa.

Tilaa esitteli meille tunnin kierroksella Kaarlo Schildt, jonka isoisä Wolmar osti kartanon 1950-luvulla ja aloitti maanviljelyn. Kaarlo Schildt puolestaan aloitti lisäksi 1992 lihakarjatuotannon. Tilaa hallinnoi nyttemmin osakeyhtiössä Kaarlo Schildtin poika Aarne yhtiökumppaninaan Marcus Walsh. 

Keltainen päärakennus toimii nykyisin tilausravintolana. Pihapiiriin kuuluu kolme punaista
hirsirakennusta. Vastapäätä kartanoa olevassa, piparkakkutaloksi kutsumassaan rakennuksessa Kaarlo Schildt asui aiemmin perheineen. Nyt hän asustaa päärakennuksen yläkerrassa.

Laajemmassa pihapiirissä ovat kartanon vanha navetta, hevostalli, lehmiä varten rakennetut modernit pihatot ja muita talousrakennuksia.

Päärakennuksen toisella puolella on puisto, josta puolitoista hehtaaria on nurmikoita. Laidalla kasvavista mahtavista tammista vanhin on yli 400-vuotias. 

Nurmikentän takana kohtaamme tilan ylpeydenaiheen, ranskalaisrotuisen Charolais-karjan edustajia. Jättimäiset sonnit vilkuilevat meitä, sitten yksi rohkea lampsii aidan toiselle puolelle katsastamaan joukkoamme lähempää. Sen koko on mykistävä, painaahan sonni suurimmillaan 1400 kiloa. Tien
toisella puolella hieman kauempana laiduntaa emolehmiä ja jokunen vasikka.

Tilalla on kaikkiaan 130 emolehmää. Enimmillään eläimiä on noin 350. Hakamaita on 180 hehtaaria. Talvella karja viihtyy pihatoissa.

Bosgårdille myönnettiin 2013 virallinen luomumerkki osoituksena luonnonmukaisista kasvatus- ja viljelymenetelmistä. Tila kasvattaa luomupihvikarjaa ja harjoittaa maatilamatkailua.

Kartanon mailla viljellään säilörehua, syysviljaa, kauraa sekä härkäpapua luomuna. Kaarlo Schildtin mukaan tila on rehun suhteen täysin omavarainen vitamiineja lukuun ottamatta.

Maukkaan ja tietysti lihaisan aterian nautimme kartanon ravintolasalissa. Lihaherkkuja moni meistä osti kotiinkin tilakaupasta, jonka yhteydessä toimii myös kahvila.

Tilan alue ei ole kieltokyltein rajattu vanhan ajan kartanomiljöö, vaan sen alueella on luontopolkuja ja vuoden mittaan monenlaista ohjelmaa. ET

Lisää retken kuvia löydät albumista.