perjantai 9. syyskuuta 2022

Elokuun retki Keski-Suomen järvimaisemiin


Elokuun lopussa Taksen 3-päiväinen retki suuntautui Keski-Suomen upeisiin järvimaisemiin. 

Kuvassa retkeläiset draamaopastuksen pitäneen oppaan kanssa Keuruun vanhan kirkon portailla (kuva Ismo Nuuja).

Retken helmiä olivat kauniit järven selät, suomalainen arkkitehtuuri, vanhat puukirkot ja kirkkomaalaukset sekä monipuolinen taide, joka ympäröi rakennuksia niin sisällä kuin ulkona.

Retken ensimmäinen pysähdys oli aamukahvit Heinolan kauniissa satamassa sijaitsevassa Ranta Casinon ravintolassa. Aamuauringon kimmellys utuisen järven ympärillä antoi ensimmäiset viitteet retkipäivien upeista ilmoista.


Kahvin jälkeen jatkoimme kohti Toivakkalaa matkanjohtajan, puheenjohtajamme Ismo Nuujan, hauskoja paikannimistöön liittyviä kertomuksia kuunnellen. Tutustuimme kirkkoherran opastuksella Toivakkalan kirkon pop-tyylisiin maalauksiin. Paikallisen taiteilijan Pellervo Lukumiehen maalaukset olivat valmistuessaan skandaali, jota käsiteltiin tuomiokapitulia myöten. Nykyjään hippi-Jeesusta ja muotilehtien enkeliä esittävät maalaukset ovat Toivakan merkittävä nähtävyys. Kirkko valmistui vuonna 1882 ja se korjattiin Alvar Aallon johdolla 1923. Alvar Alto suunnitteli silloin kirkkoon kattomaalaukset, joiden alaosa oli tummasävyinen ja katto vaalea. Kattoon maalattiin Aallon suunnitelmien mukaan apostoleja ja enkeleitä. Näitä maalauksia on jäljellä vain pieniä osia. 
Lounaan söimme upeasti sisustetussa Kuokkalan kartanossa, joka oli ensimmäinen arkkitehti Wivi Lönnin  suunnittelema rakennus Jyväskylään. Vuonna 1904 valmistuneen kartanon rakennutti Kauppaneuvos Julius Johnson perheensä asuintaloksi. 1940-luvun lopussa rakennus toimi synnytyslaitoksena, jonka jälkeen kartano siirtyi Jyväskylän yliopiston käyttöön. Sorjosen säätiö kunnosti rapistuneen rakennuksen 1998, ja vuonna 2020 se siirtyi nykyiselle omistajalle ravintola- ja kokoustilakäyttöön.
Lounaan tunnelmaa kohotti juhlallisen ympäristön lisäksi pöytiin tarjoillut kauniit ja herkulliset annokset. 

Lounaan jälkeen pysähdyimme  Keski-Suomen museoon Wivi Lönn-näyttelyyn. Saimme hienon alustuksen näyttelyn suunnittelijalta  FT Jussi Jäppiseltä, joka oli myös koonnut kirjan Wivi Lönnistä perustuen kirjeisiin ja valokuviin sekä rakennusten arkkitehtipiirustuksiin. Näyttely esitteli Wivi Lönnin elämänvaiheita hänen töidensä kautta. Näyttelyyn mentiin sisälle kaariportin kautta. Myös osa Wivi Lönin työstä kertovat taulut oli sijoitettu katosten alle. Näyttelyn rakenteet liittyivät hänen suunnitelmiinsa rakennuksiin. Hotellille ajaessamme näimme useita Wivi Lönnin suunnittelemia rakennuksia, ja myös hänen suunnittelemansa kotipihan rakennuksineen. Yövyimme Jyväskylän keskustassa Hotelli Versossa. Aamiaisen jälkeen tutustuimme oppaan johdolla Alvar Aallon Muuratsalon koetaloon, Elisa ja Alvar Aallon itselleen suunnittelemaan kesäasuntoon ja ateljeeseen. Koetalo sijaitsi kauniilla paikalla järven rannalla. Sinne oli aikoinaan kuljettu vain veneellä. Saarien välisten siltojen rakentamisen jälkeen, koetalolle pääse myös autolla, mutta lopuksi on kuljettava metsän halki juurakkoista polkua pitkin.


Muuratsalon Koetalo on nimensä mukaisesti ollut Alvar Aallolle kohde, jossa hän on voinut kokeilla erilaisia materiaaleja sekä rakenteita talossa ja pihapiirissä. Talossa on suojaisa sisäpiha, johon pääsee useammasta ovesta. Keskellä on tulipaikka, josta on kaunis näkymä kalliorantaiselle järvelle.Seuraavaksi tutustuimme Säynätsalon kunnantaloon. Erityisesti vehreä sisäpiha vesiaiheineen ja talon takana olevat viherportaat yhdistivät rakennukset ympäröivään luontoon. 


Lounaan nautimme maisemaravintola Vesilinnassa, josta oli mahtavat näkymät Jyväskylään ja kauniiseen järvimaisemaan.Iltapäivällä lähdimme Petäjävedelle. Tutustuimme historialliseen kirkkoon, joka on hyväksytty Unescon maailmanperintökohteeksi puukirkkona, joka on säilynyt poikkeuksellisen hyvin alkuperäisessä asussaan. Kirkko on rakennettu vuosina 1763-1764. Kellotorni on liitetty siihen myöhemmin 1870-luvulla. Kirkko jäi pois käytöstä, kun uusi kirkko valmistui. Nyt kirkko on otettu käyttöön kesäsunnuntaisin jumalanpalveluksiin ja se on myös suosittu vihkikirkko. Oppaan kertoman mukaan kirkon saarnastuoli on vaihdettu toiselle puolen kirkkosalia. 12 apostolia kuvaavia puukaiverruksia oli tarkoitus alun perin katsoa oikealta vasemmalle, joista ensimmäinen kuvaa Jeesusta.

 

Keuruulla joimme iltapäiväkahvit vanhassa pappilassa, Pappilan Pidot nimisessä ravintolassa, jossa söimme ihania muikkuvoileipiä sekä tietenkin Pappilan hätävaraa. 


 
Iltapäiväksi meille oli järjestetty vielä hauska draamaopastus Keuruun Vanhassa kirkossa. 

Illaksi ajoimme hotelli Keurusselälle, jossa söimme iltapalaa ja yövyimme.

Aamu valkeni aurinkoisena. Kirpeän kaunis ilma houkutteli meistä useammat ulos kiertelemään usvaisen Keurusselän rantoja. Hotellimme sijaitsi järven poukamassa, hiekkarannan läheisyydessä. Toisella rannalla on upea niemen kärki, minkä saunarakennuksen terassilta avautui näkymät usvaiselle järven selälle. 

 

 Pirteän kauniin aamun jälkeen lähdimme kohti Mänttää, jossa tutustuimme Serlachius-museo Göstaan ja Gustaviin. Meille oli järjestetty myös hauska draamaopastus "Yhtiölle töihin", joka esitteli elävästi  Serlachiuksen tehtaiden toimintaa ja historiaa. Saimme myös opastuksen paperinteosta. Pääsimme myös kokeilemaan paperin tekoa kierrätyspaperista. 


3-ruokalajin lounaan nautimme ravintola Göstassa.

Minulle päivän kohokohta oli Serlachius-museot upeine taideteoksineen. Museot sijaitsivat kauniin puiston keskellä järven rannassa. Uusi museorakennus suurine ikkunoineen peilasi taivasta ja puutarhan suuria puita. Syyskesän kukkaistutukset pehmensivät rakennuksen suoraviivaisuutta. Uusi ja vanha rakennus yhdistyi valoisalla lasikäytävällä toisiinsa. Käytävän ikkunoiden läpi näkyi vanhan rakennuksen pyöreä ikkuna vastapainona uuden rakennuksen teräville muodoille.Saimme nähdä museon ainutlaatuisen kokoelman, jonka yksi merkittävimmistä teoksista oli Albert Edelfeltin guassimaalaus Porilaisten marssi. Maalaus on menossa oppaan mukaan varastoon "unille" pariksi kolmeksi vuodeksi tänä syksynä, joten meillä oli ainutlaatuinen tilaisuus nähdä kyseinen teos ennen pitkää lepokautta. Merkittävän vanhan teoskokoelman lisäksi tutustuimme oppaamme opastuksella esillä oleviin taidenäyttelyihin, muun muassa Clare Woodsin töihin, uuden rakennuksen upeissa galleriatiloissa. 

Ennen kotimatkaa ehdimme käydä tutustumassa museon ympäristöön ja siellä oleviin taideteoksiin.

Kiitos matkan järjestäjille upeasta loppukesän retkestä.

                                                                                                                                       M. Englund