torstai 1. syyskuuta 2022

Tarinoita Espoon kartanoista ja kartanon väestä 21.4

Keväisellä bussiretkellä tutustuimme Espoon kuuluisiin kartanoihin, niiden värikkääseen historiaan sekä kauniisiin kartanonpuutarhoihin palkitun oppaan Mari Anthonin johdolla.  

Opas kertoi meille kiehtovia tarinoita niin kartanoiden loistonpäivistä kuin myös sota-ajoista ja koskettavista ihmiskohtaloista.  

Retkeen sisältyivät vierailut Espoonkartanolla ja Backbyn Kartanolla Bodominjärven kulttuurimaisemissa sekä Karhusaaren huvilaan ja ympäröiviin rakennuksiin tutustuminen. Kuulimme samalla myös kertomuksia muun muassa Ramsayn ja Sinebrychoffien sukujen vaiheista Espoossa sekä Kaisankodin perustajasta presidentti Kyösti Kallion vaimosta Kaisa Kalliosta.

Oppaamme vei meidän aluksi Espoon vanhimmalle seudulle Espoon joen rantaan ja Tuomikirkon Pappilan mäelle, josta Espoon tarina alkoi.

Matkalla Espoon kartanoon opas kertoi Esbobyn ja Mankbyn kylistä, jotka pääosin liitettiin vuonna 1556 perustettuun Espoon kuninkaankartanoon. Mankbystä löytyy yhä keskiaikainen kylätontti, jolla on säilynyt lukuisia keskiaikaisia rakennuksen pohjia.


 
Espoonkartanossa vierailimme Ramsayn suvun omistuksessa olevan rakennuksen sisätiloissa ja tutustuimme Kustaa Vaasan kuninkaankartanoksi valmistuneeseen Espoon nimikkokartanoon ja sen arvokkaaseen muotokuvakokoelmaan. Pääsimme tutustumaan myös puutarhaan sekä  Anders Ramsayn rakennuttamaan Suomen vanhimpaan kiviholvisiltaan. 



Espoonkartanon vanhimmista rakennuksista ovat säilyneet vuonna 1797 ja 1801 valmistuneet symmetriset sivurakennukset ja 1770-luvulla valmistunut mylly. Valtioneuvos August Ramsay hankki Espoonkartanon omistukseensa 1914. Hän käynnisti samana vuonna laajennustyöt ja myös puiston kunnostustyöt. Näiden uudistuksien myötä rakennus ja puisto ovat saaneet nykyisen ulkonäkönsä ja laajuuden. 

Matka jatkui Backbyn Kartanolle, jossa söimme lounaan.. Backbyn kartano on yksi kolmesta Bodominjärven ympärille syntyneestä historiallisesta kartanosta. Kokonaisuuteen kuuluvat myös Oittaan ja Bodomin kartanot. Backbyn kantatilan ensimmäinen tunnettu omistaja on 1540-luvulla Erik Michelsson. Vuodesta 1757 tilan omistaja oli kihlakunnan kirjuri Anders Kurtèn, jonka aikana oletetaan päärakennuksen vanhimpien osien valmistuneen. Kartano oli nykyisellä paikallaan ainakin jo 1860-luvulla.

Backbyn kartanon omisti vuosina 1957–2018 Kaisa Kallion kansalaislahjasäätiön Kaisankoti. 
Kaisankodin perusti presidentti Kyösti Kallion vaimo Kaisa Kallio vuonna 1938 saatuaan 60-vuotis lahjaksi kansalaislahjakeräyksenä 375 000 markkaa.


   


Kuvissa Backbyn Kartano, Kaisa Kallio sekä Ebba Margareta von Freymann, joidenka vaiheista kartanon emäntinä opas kertoi vierailun aikana.

Lounaan jälkeen  ajoimme Bodomijärven ympäri. Kierroksen aikana kuulimme tarinoita muista läheisistä kartanoista.

Lopuksi ajoimme Karhusaareen tutustumaan sen kauniisiin rakennuksiin. Opas kertoi meille Sinebrychoffien suvun ja rakennuksen omistajien historiaa. Päärakennuksen lisäksi alueella on vielä jäljellä Hevosmiehen talo, varastorakennus, entinen talli ja vaunuliiteri. Huvilan pääsisäänkäynti on laiturin puoleisessa päädyssä, josta nousimme kaarevia portaita pitkin lasikuistille. Sisätiloissa ihailimme upeita puukattoja ja kaakeliuuneja. 




Kiitos oppaallemme Mari Anthonille elävistä ja värikkäistä tarinoista, joiden myötä Espoon historia tuli meille kaikille retkeen osallistuneille tutummaksi.

                                                                                                                                            M. Englund