torstai 28. huhtikuuta 2022

Hybridivaikuttaminen ja Suomi

Luennon oheismateriaalin löydät TÄSTÄ

Takse ry:n toiminta on alkanut palautua lähes entiselleen ja niinpä luennoillekin kokoontuu yhä enemmän jäseniä. Syynä ovat tietenkin pullakahvit, mutta myös mielenkiintoiset luennoitsijat ja heidän ajankohtaiset aiheensa. Huhtikuun lopun luento käsitteli maahamme kohdistuvia mk. hybridiuhkia. Onnistuimme saamaan paikalle asiantuntijan, johtaja Jukka Savolaisen, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta. 

Savolainen on työskennellyt Länsi-Suomen merivartiostossa komentajana vuodesta 2010 lähtien. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Rajavartiolaitoksen esikunnassa raja- ja meriosastolla apulaisosastopäällikkönä ja kansallisena asiantuntijana Euroopan unionin pääsihteeristön oikeus- ja sisäasioiden pääosastolla. Lisäksi hän on toiminut EUPOL Afganistan-operaatiossa, jonka tehtävänä oli kouluttaa Afganistanin sisäasiainministeriötä, poliiseja, rikostutkijoita ja rajavartijoita ja näin vahvistaa paikallisten viranomaisten vastuuta Afganistanin kehittämisessä.

Vuoden 2017 huhtikuussa perustettiin Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus. Laitos sijoitettiin Helsinkiin ja siihen voivat kuulua Euroopan Unionin ja Naton jäsenmaat. Tällä hetkellä jäsenmaita on 31. Keskuksen johtajana toimii Teija Tiilikainen ja tutkimusjohtajana Hanna Smith. Jukka Savolainen on hybridiosaamiskeskuksen Haavoittuvuudet ja resilienssi -verkoston johtaja.

Luennossaan Jukka Savolainen käsitteli hybridivaikuttamisen osa-alueita maapallon laajuisesta näkökulmasta aina Suomen lähipiiriin. Ukrainassakin tapahtumat alkoivat 2010-luvun alkupuolella tiettyjen henkilöiden surmaamisella, mikä tapahtui räjäyttämällä heidät omaan autoonsa. Siitä vihollisuudet jatkuivat Venäjän toimesta Krimin valloituksella 2014, Ukrainan itäosien sotilasoperaatioilla ja sitten täysimittaiseen sotaan ryhtymällä 24.2.2022.

Kiina on aktiivisesti lisännyt vaikutusvaltaansa ympäri maapallon. Muinoin Kiinalla oli jo kaupankäyntiään varten maitse yhteys Eurooppaan eli Silkkitie. Nykyään Kiina on kehittänyt kaupankäyntiä ja vaikuttamistaan uusilla Silkkiteillä niin maitse kuin meritsekin.

Hänen asiapitoista ja hyvin jäsenneltyä luentoaan on mahdoton siteerata tarkasti, mutta luennoilla kannattaa olla läsnä, sillä ei koskaan tiedä, mitä helmiä osuu kohdalle. Kuulijat olivat harvinaisen kiinnostuneita luennon sisällöstä ja lopuksi riitti vielä joukko kysymyksiä vastattavaksi. 

Takselaiset olivat hyvä yleisö, paras, mitä Jukka Savolaisen kuulijaksi on pitkään aikaan osunut.

Ismo Nuuja