perjantai 22. syyskuuta 2023

Taidetta ja tekstiilejä Pohjanmaan retkeltä


"Pohjamaan kautta"-retki tarjosi meille osallistujille mahtavia vierailukohteita. Retken eri kohteet on esitelty blogissa "Pohjanmaan kautta". Käsityöharrastajana olin erityisen innostunut taidekäsitöistä ja kotimaisista käyttötekstiileistä, joita retken aikana saimme ihailla monissa kohteissa. Kiitos matkan järjestelijöille näin upeista kokemuksista.

Yksi retken kohokohta minulle oli Tikanojan taidekoti, jossa pysyvän näyttelyn lisäksi pidetään vaihtuvia näyttelyjä. Nyt oli vuorossa Kaarina Heikinheimon (s. 1946) näyttäviä ja värikkäitä tekstiilitöitä, joiden lumoissa olen vieläkin.
 
Kaarina Heikinheimo on suomalainen tekstiilitaiteilija. Hän valmistui vuonna 1968 ja on sen jälkeen toiminut vapaana taiteilijana Vaasassa. Heikinheimo on alansa merkittävimpiä kokeellisia taiteilijoita.
Meneillään ollut näyttely 5+huonetta esitteli hänen pitkän uransa kokonaisuutena, joka ulottui ensimmäisestä vuoden 1967 kuparilankateoksesta uusimpiin kesäisiin tekstiilireliefeihin. Näyttelyssä oli noin 80 teosta, joten katseltavaa riitti. Näitä suuria töitä katsellessa myös kädentaitojen merkitys korostui. Heikinheimo suunnittelee ja myös valmistaa kaiken itse. Töissä on käytetty perinteisiä käsityötekniikoita ja materiaaleja sekä monipuolisia uusia materiaaleja vaihtelevin tekniikoin. Perinteisen pellavan ohessa hän käyttää esimerkiksi kuparilankaa tai lasilankaa.

Taiteilijana Heikinheimo maalaa langalla, kuten näyttelyn opas meille kertoi esitellessään mahtavaa kokoelmaa.

 


Näyttelyteosten aiheet ulottuvat merestä arkisiin esineisiin sekä kakkuihin, hedelmiin ja karamelleihin. 
 
Heikinheimon uusimpia esillä olleita töitä olivat erilaiset kesäiset kudotut reliefit, jossa oli virkattuja kasveja ja kukkia.

 
Heikinhemo aloitti uransa tekstiilitaiteilijana kuvakudoksia tekemällä. Näyttelytilan aulassa oli suurikokoisia tekstiiliteoksia varhaisemmilta ajoilta. Teoksessa "Vain yhden päivän lento hahmot piirtyvät esiin siluetteina.



Toinen kiinnostava kädentaitoja esittelevä kohde oli arktinen museo Nanoq, jossa talot ja rakennukset veivät suurimman huomion. Minua kiinnostivat siellä perinteisten rakennusten lisäksi pohjois-Grönlannista olevien helmikirjailutöiden kuviot.
 


Lapualla kun oltiin, niin Lapuan Kankureiden 50-vuotisnäyttely "Kudottu matka" oli minusta yksi retken ehdottomista kohteista. 

Lapuan kankureiden tekstiileissä näkyy useiden lahjakkaiden suunnittelijoiden ideat ja toteutukset. 50-vuotisnäyttelyssä oli esillä ensimmäisen suunnittelijan ja perustajan Liisa Hjeltin tuotantoa ja hänen tuotantoon liittyvää tulkintaa uusien suunnittelijoiden kuoseissa. Esillä oli kaunista pohjoismaista designia vuosikymmenten ajoilta. Oli kiinnostavaa katsoa värien ja kuosien vaihtelua eri aikoina. Löysin monta omaa suosikkiani niiden joukosta. 
 



 

Näyttely kiinnosti siirtymään myymälän puolelle valitsemaan kotiin tuomisia laajasta tuotevalikoimasta.

                                                                                                                                                M. Englund