torstai 21. syyskuuta 2023

Pohjanmaan kautta 23.-25.8.2023

 Pohjanmaan kautta 23.-25.8.2023

Tapiolan kansalliset seinorit ry:n maakuntamatka suuntautui tänä vuonna Pohjanmaan lisäksi Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle. Hallinnollisesti silputun alueen monet ”tunnetutkin” kohteet ovat käymisen arvoisia. Helsingistä pääsee junalla E-P:n keskukseen Seinäjoelle kohtuullisessa ajassa. Jatkoimme sieltä saman tien kohti Isonkyrön maailmanmaineeseen noussutta Kyrö Distilleryä (https://kyrodistillery.fi/).

Ruokailun, ruisviskin ja ginin maistelun jälkeen ajelimme bussillamme Vanhaan-Vaasaan (per. 1606, paloi 1852). Vain muutama talo säästyi palolta. Niistä yksi on Hovioikeuden talo (per. 1776), joka palon jälkeen muutettiin Mustasaaren seurakunnan kirkoksi. Hovioikeudelle valmistui uusi talo noin 7 km merelle päin siirrettyyn kaupunkiin. Uusi Vaasan kaupunki oli poliittisista realiteeteista johtuen jonkin aikaa (1855–1917) nimellä Nikolainkaupunki.

Vaasan nykyinen Hovioikeuden rakennus (Setterberg 1862) on punatiilinen kaunotar lähellä merenrantaa. Pääsimme opastetulle kierrokselle historialliseen rakennukseen, jossa oli todellakin paljon nähtävää. Samaan aikaan toinen ryhmä tutustui Tikanojan Taidekotiin, joka sijaitsee aivan lähellä edellistä. Tikanojan taidekoti (https://vaasankaupunginmuseot.fi/tikanoja/museo/tikanojan-taidekoti/) syntyi vaasalaisen liikemiehen, kauppaneuvos Frithjof Tikanojan (1877-1964) rakkaudesta taiteeseen. Pysyvän näyttelyn lisäksi siellä pidetään vaihtuvia näyttelyjä. Nyt oli vuorossa Kaarina Heikinheimon (s. 1946) näyttäviä ja värikkäitä tekstiilitöitä.

Opastetulla kaupunkikierroksella katselimme historian ja nykyisyyden kohteita. Vaskiluotoon siirtynyt ja siellä globaalisti vaikuttava konepajateollisuusyhtiö Wärtsilä (per. 1834, www.wartsila.com ) on nykyään maamme ja maailman johtava laivanmoottorien valmistaja.

Ruotsalaisella klubilla (ravintola Bacchus) nautitun maittavan lounaan jälkeen ajelimme Koivulahden, Oravaisten ja Zachris Topeliuksen Uudenkaarlepyyn kautta Pietarsaareen. Siellä metsän keskellä sijaitsee maamme ainoa arktinen museo Nanoq (www.nanoq.fi/). Idea paikasta syntyi naparetkeilystä, jota harrasti Nanoqin perustaja Pentti Kronquist. Hän on viettänyt runsaasti aikaa napaseuduilla mm. Grönlannissa. Museossa on erilaisia pohjoisen rakennuksia ja esineitä lähelle tavallisen tallaajan hengästymispistettä. Kaikki rakennukset ovat valmistuneet vapaaehtoisvoimin!

Matkamme jatkui Luodonjärveä kiertäen Luodon kunnan kautta Kokkolaan. Perinteisellä Seurahuoneella vietetyn yön jälkeen alkoikin matkan pitkä loppusuora etelän maalikyliin. Välillä poikkesimme kuitenkin Kauhavan Lankavaan (www.lankava.fi), joka on kutojan/neulojan pohjalainen paratiisi. Samalla paikkakunnalla kävimme myös Iisakki Järvenpään puukkotehtaalla (www.iisakkijarvenpaa.fi/story ), jota tuskin kulkija voi ohittaa. Edelleen siirryimme Lapualle Paukun alueelle (www.vanhapaukku.fi) lounaalle ja sen liikkeisiin. Lopuksi syvennyimme Alvar Aallon (visitseinajoki.fi/nae-ja-koe/alvar-aalto/) Seinäjoella, jossa on laaja alue hänen suunnittelemaansa rakennuskantaa. Keskeisin vetonaula siellä lienee kirkko, Lakeuden Risti.

Erään mukana olleen takselaisen lausuma ”odotin matkalta paljon, mutta odotukseni ylittyivät selvästi”. Kiitos kaikille mukavasta retkestä!

Ismo Nuuja, Takse ry

Kuva 1 Ryhmä Napuen taistelun 19.2.1714 muistomerkillä Isossakyrössä 23.8.2023.

Kuva 2 Ryhmä Arktisen museon Nanoqin pihassa opastuksen alussa 24.8.2023.