torstai 15. helmikuuta 2024

Ohjelmallinen jouluretki Tammelaan Lounais-Hämeen pirtille 14.12.2023


Taksen jouluinen retki Tammelaan, Lounais-Hämeen pirtille, alkoi tutusti Tapiolasta Garden Hotellin edestä. Joulukuinen runsas lumisade reunusti teitä ja maisemia koko bussimatkan luoden jouluista tunnelmaa jo alkumatkasta. Viimeiset kilometrit ajoimme aina vain kapenevaa tietä pitkin kauniin metsän keskelle pienen jäätyneen järven rannalle. Luminen maisema ympäröi hirsistä rakennusta, jonka lämpöiseen suureen saliin oli katettu jouluinen ateria. Paikan emäntä otti meidät iloisesti vastaan ja kertoi myös talon ja paikan historiasta. 
(Kuva. Antero Hänninen)
    

Lounais-Hämeen pirtti on 9 pitäjää käsittävän alueen kotiseututalo. Rakennus sijaitsee Saaren kansallispuistossa ja on vihitty käyttöön vuonna 1948. Rakennuksen seinältä löytyy kaikkien pitäjien vaakunat, sekä lahjoittaneiden talojen puumerkit.

 

(Kuva. Antero Hänninen)

Ruokailun jälkeen saimme nauttia hauskoista ja todella improvisaation ammattilaisten hienoista esityksistä. Samassa hetkessä syntyi oivaltavia laulun sanoituksia ja kohtauksia meidän yleisönä oleilleiden sanoista. 

 
Tutustuimme myös rakennuksen hakkapeliittakellariin, jossa oli seinillä ja vitriineissä erilaisia kauniiden kaiverrusten peittämiä teräaseita ja varusteita kuvastaen hakkapeliitoiden aikakautta. 

 

Lopuksi saimme testata tietämystämme joululauluista tietokilpailun merkeissä. Hyvä ruoka, hauska ja taitavasti toteutetut improvisaatioesitykset ja jouluinen ympäristö tekivät retkestä taas kerran ainutlaatuisen. Paikka on niin kaunis, että sinne kannattaa tehdä myös kesäisiä retkiä.

                                                                                                                                        M. Englund