torstai 15. helmikuuta 2024

Berliinin matka 12-15.9.2023Syyskuinen matkaamme Berliiniin alkoi maanantaina puolen päivän aikaan. Matkallamme oli mukana 26 innostunutta osallistujaa. Lensimme Finnairin lennolla Helsingistä Berliiniin.  Suomenkielinen oppaamme oli meitä vastassa Berliinin lentoasemalla Tapiolan Kansalliset Seniorit -kyltin kanssa. Ajoimme lentokentältä keskustaan ja nautimme lounaan Nolle-ravintolassa.

Lounaan jälkeen jatkoimme kaupunkikiertoajelulla.

Tiistai 13.9

Runsaan aamiaisen jälkeen lähdimme hotellista bussilla oppaamme johdolla kuuluisalle Museosaarelle, joka käsittää upeita historiallisia rakennuksia ja korvaamattomia taidekokoelmia. Tutustuimme Uuteen Museoon. Museo tuhoutui lähes kokonaan toisessa maailmansodassa, vain pieni osa ulkoseinää säilyi. Ison jälleenrakennustyön jälkeen museo avattiin jälleen yleisölle lokakuussa 2009, kun kaikki esineet oli saatu paikalleen. Museossa on esillä esihistoriallisia ja egyptiläisiä kokoelmia, kuten ihailua herättävä kuningatar Nefertin rintakuva.

Museovierailun jälkeen kävelimme läheiseen Zur Gerichtslaube -ravintolaan ja nautimme 3-ruokaililajin lounaan. Lounaan jälkeen palasimme bussilla takaisin hotelliin.

 

Keskiviikko 14.9

Lähdimme aamiaisen jälkeen oppaamme johdolla bussilla Brandenburgin pääkaupunkiin Potsdamiin, jonne saavuimme noin tunnin ajomatkan jälkeen. Potsdam on kaunis pieni kaupunki Berliinin kyljessä. Potsdam sijaitsee lounaaseen Berliinistä Havel-joen varrella. Sitä ympäröivät laajat metsä- ja järvialueet. Sen suosituimpia nähtävyyksiä ovat mm. Sanssoucin linna, Uusi palatsi ja pittoreskit Hollantilaiskorttelit. Brandenburgin vaaliruhtinas Fredrik Vilhelm I valitsi kaupungin yhdeksi asuinpaikoistaan 1600-luvun puolivälissä. Sanssoucin lähellä on Potsdamin suurin palatsi Neus Palais – Uusi palatsi, jonka kuningas Fredrik II rakennutti 1700-luvulla. Vierailimme palatsissa ihaillen ylellisiä vastaanottoa ja muita palatsin huoneita. Tutustuimme myös marmori- ja merigalleriaan. 

Kevyen lounaan nautimme hollantilaiskortteleissa Lentävä hollantinen -ravintolassa. Saimme myös omaa aikaa kierrellä kortteleissa, joita myös ”pikku-Amsterdamiksi” kutsutaan.

Illalla lähdimme kävellen oppaan kanssa läksiäisillalliselle Schildkröte -ravintolaan. Illallisen jälkeen kävelimme takaisin hotellille.  

Torstai 15.9   

Torstaina aamulla lähdimme bussilla oppaamme johdolla jokirantaan ja nousimme laivaan. Berliinin läpi virtaa kaksi jokea; Spree ja Havel. Risteily keskustan halki virtaavalla Spreejoella näytti meille Berliinin aivan uudessa valossa ja samaan aikaan saimme kaupungista hyvän yleiskuvan. Risteilyopas kertoi Berliinin historiasta ja nähtävyyksistä. Risteilyn reitti sivusi mm. uuden hallituskorttelin ja Berliinin historiallista keskusta-aluetta. Useat tärkeät Berliinin nähtävyydet sijaitsevatkin Spreejoen varrella kuten esim. Potsdamer Platz-aukio, liittopäivärakennus Reichstag, museosaari Museumsinsel ja Berliinin tuomiokirkko. Kahden ja puolen tunnin risteilyn aikana nautimme myös lounaan. 

 

Risteilyn jälkeen palasimme bussilla takaisin hotelliimme, josta lähdimme paluumatkalle kotiin päin Finnairin lennolla Berliinistä Helsinkiin. 

                                                                                                                                                       ME