tiistai 12. maaliskuuta 2019

Helsingin keskustakirjasto Oodi


Maaliskuu 5.-12.2019

Helsingin uuteen, upeaan keskustakirjasto Oodiin olimme onnistuneet saamaan useampia opastettuja vierailuaikoja. Saavutus sinällään, sillä Oodi on ollut todella suosittu kohde. Oodin huikeasta suosiosta kertoo, että vierailujemme aikaan maaliskuulla Oodi oli ollut auki vain kolmisen kuukautta ja siellä oli käynyt jo reilut 800.000 henkilöä. Melkoisen paljon väkeä oli näinäkin päivinä; kaiken ikäisiä, vauvoista ja päiväkotilapsista meihin eläkeläisiin ja huomattavan paljon koululaisia sekä nuoria aikuisia, myös turisteja.

Oodin sijainti Helsingin sydämessä, Kansalaistorin laidalla, on erittäin onnistunut. Jo Oodia lähestyessä Kansalaistorin suunnalta, on näky hyvin vaikuttava ja tulija on valmiiksi tietoinen, että nyt ollaan kokemassa jotain ennen näkemätöntä. Julkisivu on todella upea lasiseinineen ja kuusilaudalla vuorattuine, kaarevine lippakatoksineen.

Tapasimme oppaamme katutason kerroksen aulassa, josta hän ohjasi meidät viihtyisään Maijasaliin. Tämä on yksi Oodin monista muunneltavista tiloista ns monitoimisali.
Mukavilla istuimilla saimme kuulla runsaasti yleistietoa Oodista. Kaksipäiväisten avajaisjuhlallisuuksien aikana vierailijoita oli jo 55000 eikä kiinnostus ole siitä juurikaan laimentunut. Vieralijoita on ollut keskimäärin 9000/päivä.
Oodin on suunnitellut suomalainen Ala-arkkitehtitoimisto, joka voitti vuonna 2013 julkistetun kansainvälisen arkkitehtikilpailun. Ehdotuksia oli kaikkiaan 544. Rakentaminen alkoi vuoden 2015 jälkipuoliskolla ja rakennus avattiin yleisölle 5. joulukuuta 2019.

Oodissa on kolme kerrosta, joilla jokaisella on erilaiset luonteet ja käyttötarkoitukset. Liukuportaiden ja hissien lisäksi kerroksia yhdistää katutasosta ylimpään kerrokseen saakka tyylikäs kierreportaikko, jonka seinämiin on toteutettu kuvataiteilija Otto Karvosen vaikuttava sanakollaasi Omistuskirjoitus (2018).

Esittelykierroksella selvisi lähemmin eri kerrosten tarkoitukset.
Ensimmäisen kerroksen tila muuntuu moneen ja on tarkoitettu kansalaisten kohtaamispaikaksi. Tässä kerroksessa sijaitsevat sisäänkäynnit, avarat aulatilat, kirjojen palautuspiste, kahvio-ravintola, näyttelytila, monitoimisali, leikkipuisto Loru, elokuvasali Kino Regina, Helsinki-info sekä EU@Oodi, joka pitää kansalaiset ajan tasalla EU:n ajankohtaisista asioista.

Toisen kerroksen ns kaupunkiverstaalla, meille osoitettiin, että Oodi on paitsi kulttuurinkuluttamisen myös valmistamisen paikka. Täällä voi käyttää ompelukonetta, saumuria, tehdä yhtä hyvin musiikkia kuin koruja ja grafiikkaa. Asiakkaat voivat käyttää esimerkiksi laserleikkuria, 3D- ja lasertulostimia sekä UV-tulostinta. Henkilökunta auttaa alkuun, ja erilaisia koulutuksiakin järjestetään. UV-tulostimella voi tulostaa töitä vaikkapa puupinnalle, ja laserleikkurilla leikata erilaisia materiaaleja. 3D-jyrsimellä on mahdollista työstää metallia. Kerroksessa on myös huomattava määrä studioita, ryhmätyötiloja, pelitilat, oppimistiloja, tietokoneita, lukusali sekä opetuskeittiö.

Kolmas kerros on omistettu kirjoille, ollen varsinainen ”Kirjataivas”. Täällä on noin 22000 lastenkirjaa, 27000 tietokirjaa, 50000 kaunokirjallista teosta, 150 eri aikakauslehteä, 48 eri sanomalehteä ym. Lisäksi täällä on Lasten maailma satuhuoneineen sekä kahvila.
Tila on hyvin avara ja valoisa suurine lasiseinineen ja pilvimäisine kattoineen. 
Tilaan on sijoitettu istuskeluportaita, runsaasti sohvia ja erilaisia mukavia istuimia sekä eläviä puita. Tänne on tuotu myös seitsemän uniikkia taidemattoa elävöittämään tiloja ja ehkä myös akustiikan vuoksi.
Kansalaisparvekkeella voi kesäkaudella ihailla Töölönlahden puistoa ja arvorakennuksia. Ihailimme erikoisesti maisemaa Eduskuntataloon, joka pääsee nyt todella oikeuksiin Oodin valtavista ikkunoista! Ja kun kiipesimme ns kirjaportaita huipulle, kerroksen lasikulmaan, sieltä löysimme sen: kaupungin parhaan selfie-paikan! MN