Kevään viimeinen retki oli tavallista muhkeampi: nivelbussilla matkasi ennätysjoukko takselaisia perehtymään Porkkalan parenteesiin, alueen vuokra-aikaan. Jatkosodan jälkeenhän 1944 Porkkala ja sen lähialueet vuokrattiin välirauhasopimuksella Neuvostoliitolle 50 vuodeksi sotilaalliseksi tukikohdaksi. Vuokra-alue kattoi Porkkalanniemen ja Upinniemen lisäksi suuren osa silloista Degerbyn kuntaa sekä laajat alueet Kirkkonummelta, Siuntiosta ja Inkoosta.

Ensiksi pistäydyimme Kolsarbyn venäläisellä hautausmaalla, lähellä Hangon tietä. Paikalle ei ole viittaa. Hautausmaan muistomerkillä komeilivat venäläisten edellisenä päivänä jättämät muoviset Voitonpäivän seppeleet.
![]() |
Takselaisia Kolsarbyn venäläisellä hautausmaalla |


Jatkoimme Inkoon Degerbyhyn. Aivan Hangon tien tuntumassa on iso Grefvaksen bunkkeri. Se on toiseksi suurin vuokra-alueelta löydetyistä yli 500 bunkkerista. Se oli yritetty tuhota mutta epäonnistuttu.

Lena Selén oli 15-vuotias tullessaan 1956 katsomaan isoäitinsä taloa. Jäljellä olivat vain betoniportaat ja perustus. Berndt Gottberg palasi perheensä mukana seudulle 8-vuotiaana.
Museo sijaitsee punaisessa rakennuksessa, joka aikaisemmin on ollut paloasema. Esillä on valokuvia, monenlaista esineistöä, mm. moottoripyörä sivuvaunuineen ja pienoispanssarivaunu. Seinällä riippuu vuodeksi 1940 ajateltuja olympialaisia varten valmistettu huopa. Samassa pihapiirissä on Rosenberg-kylätoimisto. Talo toimi kunnantalona vuoteen 1944 asti.


Scandic Siuntiossa, kylpylän ravintolassa nautitun lounaan jälkeen kohteenamme oli Sjundbyn kartanolinna.
Kartanon historia tunnetaan vuodesta 1417. 1560-luvulla Kustaa Vaasan tallimestari Jakob Henrikinpoika rakennutti paikalle harmaakivisen linnan. Sjundbyn historiaan kuuluvat mm. Hornin ja Tottin suvut sekä Kaarina Maununtyttären tytär Sigrid. Vuodesta 1698 linna on ollut Adlercreutzin suvulla. Linnan nykyiset omistajat ja asukkaat ovat Margareta ja Christer Segersven.


Juhlasalista pääsee huoneeseen, jota kutsutaan Kaarina Maununtyttären huoneeksi. Kuningattaren kerrotaan majailleen siellä vieraillessaan tyttärensä luona. Huoneessa on näyttävä, erittäin pitkä silkkisohva.
Linnalla on myös oma kummituksensa, sotilassaappaissa kulkeva hahmo.
Ennen paluumatkaa kävimme vielä Kirkkonummen Maatilapuodissa, jossa Fräsarsin sukutilan isäntä Henrik Fröberg kertoi tilan historiasta ja monen kassiin mahtui puodin herkkuja. ET