perjantai 31. tammikuuta 2020

Espoon piispa Kaisamari Hintikka

Kaisamari Hintikka kertoi sanoin ja kuvin ensimmäisestä vuodestaan Espoon piispana.. Espoon hiippakunta on  maamme hiippakunnista nuorin. Se perustettiin 1.1. 2004. Siihen kuuluu yhteensä 19 seurakuntaa, jotka sijaitsevat läntisellä Uudellamaalla. Seurakunnista muodostuu edelleen 3 rovastikuntaa (Espoon, Lohjan ja Tuusulan rovastikunnat).

Hiippakunnan alueella on asukkaita noin 676 000 ja tunnetusti asukasmäärä kasvaa vuosittain, mutta kaikki eivät liity seurakuntien jäseniksi. Espoon hippakunnan alueella olevat ruotsinkieliset seurakunnat puolestaan kuuluvat Porvoon hiippakuntaan, joka kattaa maamme muutkin evankelisluterilaiset ruotsinkieliset seurakunnat.

Työllistäjänä tämä seurakuntien joukko on huomattava, sillä erilaisissa tehtävissä on runsaat 1360 henkeä, ja näistä pappeja noin 180. Hiippakuntaan kuuluva tuomiokapituli tarjoaa seurakuntien henkilöstölle tukea ja ohjausta. Siihen kuuluu 10 henkilöä ja se toimii piispan johdolla. Hänestä työyhteisö on hyvähenkinen.

Espoon hiippakunnan ensimmäinen piispa oli Mikko Heikka vv. 2004-12. Hänen jälkeensä tehtävään valittiin Tapio Luoma, ja hän toimi virassa vv. 2012-18, minkä jälkeen hän siirtyi arkkipiispaksi. Espoon järjestyksessä 3. piispa on Kaisamari Hintikka vuodesta 2019.

Piispa on syntyjään helsinkiläinen teologi, joka on väitellyt Helsingin yliopistossa v. 2001. Väitöskirja käsittelee Romanian ortodoksista kirkkoa vv. 1961-1977 (The Romanian Orthodox Church and the World Council of Churches, 1961-1977; 207 p.). Hän on saanut pappisvihkimyksen marraskuussa 2009. Hän toimi vv. 2011-18 mm. Luterilaisen maailmanliiton teologian ja julkisen todistuksen osaston (Department for Theology and Public Witness) johtajana ja ekumeenisten asioiden apulaispääsihteerinä. Nämä vuodet hän työskenteli Sveitsissä.
Yhteiskuva vihkimisen jälkeen kuva Markku Pihlaja
Piispan tehtäviin kuuluu myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja siksi hän kuuluu mm. ulkopoliittiseen neuvottelukuntaan ja Aalto-yliopiston hallintoon. IN

Piispan kaavun suunnittelusta tarkemmin:
https://www.aalto.fi/fi/uutiset/muodin-maisteriopiskelija-emilia-kuurila-suunnitteli-espoon-piispan-virka-asun

Piispa Hintikka  kuva Ritva-Liisa Luomaranta