perjantai 14. helmikuuta 2020

Suunnittelijaopettaja Satu Luhtanen, Omnia: Seniorit digimaailmassa – mitä minun pitäisi osata?

Digitietouden oppitunti veti tuvan täyteen takselaisia, vaikka pian paljastui, että suuri osa osallistujista hallitsi digimaailman alkeet jo sujuvasti.

Satu Luhtanen vastaa Omniassa tietotekniikan kurssitarjonnasta.
Luhtanen kertoi, että viidestä suomalaisesta jo neljä käyttää älypuhelinta. Kannettavaa tietokonetta käyttää noin 70 prosenttia suomalaisista ja pöytätietokonetta vajaa kolmannes, ja heistä valtaosa on varttuneempaa väkeä.

Luhtanen valotti kuulijoille perusasioita laitteista ja yhteyksistä, tiedonhakupalveluista sekä paikoista, joissa laitteita voi langattomasti päivittää. Sellainen on myös Tapiolan palvelukeskus.

Sähköisessä asioinnissa on jo monenlaisia palveluja ja niitä kehitetään koko ajan. Kaikissa viranomaispalveluissa vaaditaan vahva tunnistautuminen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Puolet osallistujista on jo tehnyt veroilmoituksensa verkossa. Digikäyttäjän olisi hyvä osata oman laitteensa asetukset ja turvallinen käyttö. Päivitykset olisi tehtävä, mutta silloin laitteeseen tulee usein muutoksia ja niistä pitäisi selviytyä.

Tietoturvaohjelmisto olisi Luhtasen mukaan hyvä olla Android-laitteissa (Samsung, Huawei, Nokia jne.). iPhonessa ei ole aivan samalaista riskiä koska sen ympäristö on suljettu.
”Tärkeintä on oma nettikäyttäytyminen”, Luhtanen tähdensi. ”Jos on jotain, joka on liian hyvää ollakseen totta, se harvoin on totta. Mitä tahansa linkkiä ei kannata klikata.”
ET

Tietotekniikan seniorikurssit keväällä 2020

Digituki Espoossa keväällä 2020