maanantai 11. huhtikuuta 2022

Piparkakkutalon kautta Kaukorakkaus-teatteriesitykseen


Hämeenlinnaan 18.3 suuntautuvalla teatteriretkellä pysähdyimme aluksi viehättävään ravintola Piparkakkutaloon kolmen ruokalajin lounaalle. Vuonna 2022 35-vuotta täyttävä ravintola on suosittu a' la carte-ravintola Hämeenlinnan keskustassa. Ravintola toimii 1900-luvun alussa rakennetussa historiallisessa ja idyllisessä rakennuksessa, jonka on suunnitellut arkkitehti Selim A. Lindqvist. Jugendtyylinen vanha kauppiaskoti oli 1970-luvulla purkukuntoinen rakennus, joka on onneksi saatu korjattua uuteen loistoonsa. Rakennus on nykyään suojeltu.  Aikaisemmin, 1800-luvulla, talon tontilla sijaitsi Albert Edelfeltin lapsuuden koti. 
Ennen ravintolatoiminnan aloittamista talossa toimi Art Piparkakku taiteen näyttämönä. Taideperinnön vaaliminen näkyi ravintolasalin seinillä olleissa maalauksissa. Ravintolan lämminhenkinen ja kaunis sisustus loi mukavan tunnelman lounashetkeen.Lounaan jälkeen siirrymme läheiseen teatteritaloon katsomaan Minna Lindgrenin kirjaan pohjautuvaa näytelmää Kaukorakkaus. Näytelmän kertoi 82-vuotiaasta atk-insinööristä, Kaukosta, joka asui poikansa ja hänen aikamiespojan kanssa saman jääkaapin ympärillä. Tarina eteni kolmen sukupolven yhteiseloa seuraten, samalla kun päähenkilö Kauko päätti ryhtyä tavoittelemaan nuoruuden onnea sukututkimuksen ja älyteknologian avulla. 


Näytelmä tarjosi hauskoja hetkiä jo ikääntyneiden kaverusten ja työtovereiden tapaamisia seuraten. Kauko oli aluksi tyytyväinen omaan tietotekniikan osaamiseensa, kunnes huomasi vähitellen kaipaavansa taitojensa päivittämistä ja uudemman teknologian käyttöönottamista. Näytelmä oli osaksi viihdyttävä ja osaksi ristiriitaisia tunteita herättävä. 
 
Retki oli kokonaisuudessaan virkistävä vierailu lähikaupunkiin ja tarjosi mukavaa yhdessäoloa Takselaisten seurassa.  

M. Englund
Valokuvat ravintolasta Marja Nokelainen 
Teatteriesityksen kuva näytelmän esitteestä